Újrahasznosítás: kell szemét vagy nem kell szemét a DIVAT világában?

Szeretem azt hinni, hogy az emberek meglátják a használt dolgokban a lehetőséget, és foglalkoznak azzal, hogy ez a lehetőség valósággá váljon. Szeretem azt hinni, miközben sajnos tudom, hogy a kényelem meg a túlhajszoltság, meg a nem megfelelő kommunikáció és információáramlás az ellenkezőjét váltja ki az emberekből. Tojnak rá, minden megy a kukába, nincs időnk ezzel foglalkozni, még mit ne!

Jogos ez is, de én nem így közelítem meg ezt a kérdést.
És miért nem? Mert volt szerencsém látni (Isten éltesse az információs szupersztrádát!), hogy emberek, mitöbb, hétköznapi emberek, miféle csodákkal állnak elő, és miféle csodákat alkotnak. Csak úgy!

Amikor az ember a szemétben, a kukába kihajított dolgokban megtalálja az értéket, ezzel önnön életét is felértékeli. Kiderül, hogy egy csomó minden, amiről azt gondoltuk, nem is a pénzen múlik, hanem puszta kreativitáson, leleményességen, spontaneitáson és bátorságon.

Ti mennyire vagytok bátrak?

Én sem olyan régóta, de vettem a bátorságot, hogy a "szemétbe nyúljak". Újságból pompomokat gyártunk a gyerekkel, játékokat, gyöngyöket, használt kartondobozokból díszcsomagolást, ruhákból játékokat, ékszereket, turkálóból ruhákat. És az örök szerelem: ékszerek!
Bemutatok most párat, de azzal az apró kis megjegyzéssel, hogy én az út elején vagyok. De próbálkozom, és izgatott vagyok. Íme a "Trash in fashion!" kollekcióm, azaz mire képes a pillepalack:















------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

És a Wikipédiáról egy kis infó: A szelektív hulladékgyűjtés Magyarországon

Nálunk a hulladékgyűjtés még nem olyan elterjedt, mint a világ többi országában, például Dániában, Svédországban, ahol a hulladék 80-90%-át így dolgozzák fel. Ennek egyik oka az lehet, hogy Magyarországon viszonylag kevés a szelektív hulladékgyűjtő, továbbá kevésszer ürítik ki ezeket.A magyarországi szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas gyűjtőszigetek számáról nincsenek pontos adatok. Tudni lehet, hogy Nyíregyházán 151, Pécsett 170, Budapesten 900 a számuk, ami igen alacsony, mert ezer lakosonként egy gyűjtőszigetre lenne szükség legalább.Azoknak, akik szeretnének szelektíven hulladékot gyűjteni, segítséget jelenthetnek a hulladékudvarok, ahol a szelektíven válogatott újrahasznosítható és egyéb hulladékokat a lakosság ingyenesen el tudja helyezni.A szakasz címéhez tökéletesen illeszkedve megemlítendő még az a nem elhanyagolható információ is, hogy a kialakított szelektív hulladékgyűjtő szigeteket a lakosság igen nagy része állandó lomtalanító helynek tekinti, és mindenféle más módon kezelendő hulladék rendszertelen odahalmozásával teszi lehetetlenné az eredeti rendeltetésének megfelelő használatát. Érdemes megjegyezni, hogy még érdekesebb ez a probléma annak fényében, hogy hazánkban minden város önkormányzata rendszeresen tart lomtalanításokat, amikor a feleslegessé vált holmik szervezetten elszállításra kerülnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése