Hagyományőrzés vagy alternatív ékszertervezés - Traditionalism or alternativ jewelry design

Összemosódnak és persze külön is válnak ezek a dolgok egymástól jelen életünkben, hiszen tradicionális a technika és a minta, az ékszer viszont  már új, már innovatív, más célt szolgál, más a funkció, és más a mögöttes tartalom.

Ha az ember egy tradicionális társadalomba születik bele, akkor, hacsak nem túl nagy a tiltakozása, megtanul egy csomó mindent: kötni, horgolni, varrni, főzni, szőni, fonni, kosarat készíteni, éssatöbbi, attól függően, hogy éppen hova született bele ebbe a közösségbe.





Gyerekkoromban a kaja nem érdekelt, így a főzés ugrott, annál inkább a kézimunka. Mindent kipróbáltam, amit a körülöttem élő asszonyok csináltak: kötés, horgolás, varrás, kézzel is, és géppel is, bőrdíszműveskedés, szőnyegvarrás, és még ki tudja mi mindent nem.Még gyöngyöket is készítettem, jut eszembe, gipszből, amit akvarellel festettem, majd lakkoztam. Jók voltak, szépek, és senkinek sem volt olyan. Imádtam, már akkor megmutatkozott a kreativitásom, bár nem túl nagy figyelmet szenteltünk neki. Bezzeg a matek, de az sem ment ám rosszul.... :)



Így most elő tudom venni ezeket a készségeket, tudást, és a szenvedélyemben, az ékszerkészítésben fel tudom használni, és ennek örülök is nagyon. Hálás vagyok anyámnak és nagyanyámnak, hogy megmutatták ezeket a technikákat! Csók, Anya!



A mostani nyakék szerintem nagyon jó: elegáns, de egy egyszerű cucchoz is simán hordható, gazdag, de visszafogott színe miatt nem nagyon nyomulós, különleges, extrém, alternatív. Akárki nem fogja felvenni, mert merészség kell, női erő, tartás, önbizalom, és önbecsülés. És ha ez megvan, nyert ügyed van... Te leszel a királynő, a pillanat királynője! Ezt kívánom minden nőtársamnak, hogy legyen ő a királynő, valaki királynője, az élet királynője, A királynő!


Tradition and alternativ design - terms, wich in our times are comun and different, because the techniques are old, but the jewel itself is innovativ, has another goals, another functions, another meanings.

If somebody is borning in a traditional society, then, if there is not to much protest agains it, she or he will learn so many important things: crocheting, knitting, sewing, cooking, weaving, basketry, leather-art (smithsing), or whatever is fashionable in his comunity.



In my childhood I was not to much interested about food, so cooking was not my territory, but handmade things, techniques - YESS! I have tried everything what women does around me, everything, from sewing to knitting, crosheting, carpentery, leather-art. I was already making beads for my personal necklaces, because I had the need to have something unique, so I had to make it for myself. I was enjoying my creative side, but the attention was mainly on maths, which I wasn't that bad, too!

And now, when I have this strong passion for jewelry designing, I can go back to my roots, and use those things in my work, in my passion. Thanks, Mum!

This beautiful necklace, crosheted by me with cotton yarn and wire, can be used for a simple outfit, but can be part of a beautiful, evening appearance. This is for a special woman, for a unique, alternativ, brave, extreme women, who will became the queen, queen of the night, queen of somebody forever, the queen in her life.
 What I wish for all the women to become: THE QUEEN!











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése