Vintage ékszerek, képekben













Jó érzés visszatekinteni, ha ékszerekről van szó, hiszen történetük nagyon gazdag és sokszínű múltra néz vissza, legyen szó akár a formákról, akár alapanyagokról. A szépirodalom, nembeszélve a film-irodalomról, romantikus történeteiben tömegével tárja elénk a gyönyörű ékszereket, gyönyörű környezetben, kifogástalan szépségű szereplőin, így egy ékszerektől gyenge nő nem mehet el észrevétlenül mellettük.
Természetesen engem is megérintettek, és, mivel gyakori vendég vagyok a bolhapiacon, így egy-két darab az én tarsolyomba is beleugrik, hogy itthon továbbgondoljam őket.
Nem titok, újra felhasználom őket ékszereimben, mert az ékszereknek lelke és története is van!
Na jó, ezek nem olyan elképesztően drága és értékes darabok, csak afféle csecsebecsék, amiket nagyanyáink olyan nagy becsben tartottak, attól függetlenül, hogy drágakőből, vagy műanyagból készültek, és kicsit sem zavarta őket az ezüstözött ékszer. Ezeknek a tárgyaknak a szépsége nem az anyagukban rejlik, hanem gazdag forma és színvilágukban, ami manapság már nehezen fellelhető, és amire én magam is törekszem ékszereim készítésekor.

























































































































És a vintage-ékszerek rövid történeti áttekintése egy nem-művészetörténésztől:
Győrgy-korabeli ékszerek (1714-1837) egyedi darabokat
készítettek, drágakövek felhasználásával, természetből inspirálódott, leveleket és madarakat jelenített meg gyakran. Manapság már nagyon ritkák.

Viktoriánus ékszerek - ezeket három csoportra oszthatjuk:
1. Kora-vikoriánus időszakra, amit a romantika jellemezett (1837-1850).
2. Közép-viktoriánus időszakra, ami egybeesik Viktória férjének a halálával. Ez az időszak visszafogottságáról híres, és arról, hogy nagyon különleges és sokoldalú dizájn alkalmaztak, nagy, sötét ásványok felhasználásával, mint pl. az ónix, ametiszt, gránát.
3. Késő-viktoriánus időszakra
eljött a gyémántok,
a peridot, a
zafírok ideje, nagyon kidolgozott, különleges aura lengi körül őket. Jellemzőek erre az időszakra a kitűzők és a kalaptűk.

Arts and Crafts Ékszerek
(1894-1923)
Az ipari forradalom idején az ékszertervezők is fellázadtak, és visszatértek a meglepő és váratlan formákhoz. Jellemző volt erre az időszakra az egyszerű minták használata, és a hatalmas, csiszolatlan ásványok felhasználása.

Szecesszió (Art Nouveau/Jugendstill) Ékszerek (1895-1915)
Ez az időszak a természetes formákat helyezte előtérbe, mint pl. madarak, lepkék, szitakötők. Népszerű az Államokban volt, Európában pedig Franciaországban és Spanyolországban.

Edward-korabeli ékszerek (1901-1910)
Ebben az időszakban a drágakövek voltak a figyelem középpontjában, a gyémánt, smaragd, rubin. Jellemző a nagyon kidolgozott, aprólékos munka és nagy anyagfelhasználás.

Art Deco Ékszerek (1920-1935)
Az Art-Deco-t a geometrikus formák, az egyenes vonalak és az élénk színek tették híressé. Az afrikai, egyiptomi, és japán témák befolyása ebben is megmutatkozik. A borostyán és a murano-i üveg gyakran megjelenik a munkákban.

Retro Ékszerek (1940-es évek)
Hollywood inspirálta színes, gazdag és kidolgozott ékszerek. Széles körben viselt hosszú fülbevalók, koktélgyűrűk, karkötők, nyakláncok.













































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése