Szeretnék drótékszert készíteni! - lépésről lépésre Zitacsekkel

Ékszerkészítés lépésről lépésre, Zitacsekkel!
Gyere velem...


Azon gondolkodtam el valamelyik nap, hogy a blogom csak arról szól, hogy mennyire szép, gyönyörű, különleges és rendkívüli ékszereket tudok készíteni. Igen, ez így van, de arról sosem írtam, hogy másfél évvel ezelőtt még fogalmam nem volt arról, hogy mit kell kezdeni a dróttal, hova tegyem, mit tekerjek, mire tekerjem, és egyáltalán hogyan is csináljam ezt az egészet.
Megtanultam.
Egyedül jöttem rá mindenre, bújtam a netet, mindent elolvastam, kipróbáltam, gyakoroltam, nem aludtam...
Ha érdekel, tudd, hogy rád is ez vár.
Nemalvás, kényszer, rengeteg kutatás, olvasás, gyakorlás, kiadások - még mindig érdekel a dolog?
Gyere velem, segítek...

Rendben. Akkor mondom, hogy mi az első lépés.
Beszerzés. Nők vagyunk, ezt a részt szeretjük. :) Szóval, mit is kell vásárolni???

1. Fogók

Hobby boltban, vagy szerszámboltban megvásárolható fogok kellenek,  három minimum:

- kúpos fogó
- lapos fogó
- vágásra alkalmas fogó


2. Drótok

A drótékszer készítéshez lágy és félkemény drótot használunk. Réz, ezüst vagy ezüstözött drótot, de hobbyboltban kapható műanyag borítású drótokkal is lehet nagyon szépen dolgozni. Igazából semmi sem számít, csak a kreativitás.

Egy alapcsomagba jó ha van:

1-1,2 mm lágy drót (ebből készülnek az alapok)
0,3, 0,4 és 0,5 mm lágy drótok - ezeket tekerjük rá a vastagabbra, ezzel fűzzük rá a gyöngyöket, ezzel dolgozzuk össze a formákat
0,8 mm félkemény drót - ebből készítjük az akasztókat, szerelőpálcákat, tartóelemeket.




Később, amikor már gyakorlottabbak lesztek, akkor már lehet variálni mindent mindennel, az elején a technikát, a mozdulatokat kell begyakorolni. Ez eltart egy darabig, ameddig egyenletes lesz a tekerés, a csavarás, egy sima mintát már le tudsz utánozni. Addig gyakorlás van.

Amit még nagyon ajánlok: hogy otthon, vagy ahol dolgozni tervezel, jelölj ki egy munkaasztalt, lehetőleg egy jó erőset. És pakolj ki. Hogy láss mindent, hogy a dolgaid legyenek szem előtt. Tégy oda egy jó lámpát, hogy láss, egy sötét szövetet teríts az asztalra, hogy ne guruljanak szerte széjjel a dolgaid. Tegyél ki képeket a szemközti falra, inspiráld magad, nézelődj a neten, keresd a kihívásokat, ne elégedj meg egy egyszerű kurflival. Ha igazán szép dolgokat szeretnél készíteni a jövőben, akkor már most tedd magasra a lécet.

Kezdésnek ennyi. Remélem segítettem, és ha már minden eszköz kéznél van, akkor indulhat az első óra...

Nagyon várom, hogy elkezdjük az együtt tanulást.

Addig is legyetek kreatívak, és élvezzétek a napsütést!

Hagyományőrzés vagy alternatív ékszertervezés - Traditionalism or alternativ jewelry design

Összemosódnak és persze külön is válnak ezek a dolgok egymástól jelen életünkben, hiszen tradicionális a technika és a minta, az ékszer viszont  már új, már innovatív, más célt szolgál, más a funkció, és más a mögöttes tartalom.

Ha az ember egy tradicionális társadalomba születik bele, akkor, hacsak nem túl nagy a tiltakozása, megtanul egy csomó mindent: kötni, horgolni, varrni, főzni, szőni, fonni, kosarat készíteni, éssatöbbi, attól függően, hogy éppen hova született bele ebbe a közösségbe.





Gyerekkoromban a kaja nem érdekelt, így a főzés ugrott, annál inkább a kézimunka. Mindent kipróbáltam, amit a körülöttem élő asszonyok csináltak: kötés, horgolás, varrás, kézzel is, és géppel is, bőrdíszműveskedés, szőnyegvarrás, és még ki tudja mi mindent nem.Még gyöngyöket is készítettem, jut eszembe, gipszből, amit akvarellel festettem, majd lakkoztam. Jók voltak, szépek, és senkinek sem volt olyan. Imádtam, már akkor megmutatkozott a kreativitásom, bár nem túl nagy figyelmet szenteltünk neki. Bezzeg a matek, de az sem ment ám rosszul.... :)



Így most elő tudom venni ezeket a készségeket, tudást, és a szenvedélyemben, az ékszerkészítésben fel tudom használni, és ennek örülök is nagyon. Hálás vagyok anyámnak és nagyanyámnak, hogy megmutatták ezeket a technikákat! Csók, Anya!



A mostani nyakék szerintem nagyon jó: elegáns, de egy egyszerű cucchoz is simán hordható, gazdag, de visszafogott színe miatt nem nagyon nyomulós, különleges, extrém, alternatív. Akárki nem fogja felvenni, mert merészség kell, női erő, tartás, önbizalom, és önbecsülés. És ha ez megvan, nyert ügyed van... Te leszel a királynő, a pillanat királynője! Ezt kívánom minden nőtársamnak, hogy legyen ő a királynő, valaki királynője, az élet királynője, A királynő!


Tradition and alternativ design - terms, wich in our times are comun and different, because the techniques are old, but the jewel itself is innovativ, has another goals, another functions, another meanings.

If somebody is borning in a traditional society, then, if there is not to much protest agains it, she or he will learn so many important things: crocheting, knitting, sewing, cooking, weaving, basketry, leather-art (smithsing), or whatever is fashionable in his comunity.



In my childhood I was not to much interested about food, so cooking was not my territory, but handmade things, techniques - YESS! I have tried everything what women does around me, everything, from sewing to knitting, crosheting, carpentery, leather-art. I was already making beads for my personal necklaces, because I had the need to have something unique, so I had to make it for myself. I was enjoying my creative side, but the attention was mainly on maths, which I wasn't that bad, too!

And now, when I have this strong passion for jewelry designing, I can go back to my roots, and use those things in my work, in my passion. Thanks, Mum!

This beautiful necklace, crosheted by me with cotton yarn and wire, can be used for a simple outfit, but can be part of a beautiful, evening appearance. This is for a special woman, for a unique, alternativ, brave, extreme women, who will became the queen, queen of the night, queen of somebody forever, the queen in her life.
 What I wish for all the women to become: THE QUEEN!











Friss, zöld, és stílusos --- Fresh, green, and stylish

Ezüstözött nyaklánc, smaragd színű turkenittel és zöld üveggyöngyökkel.
100% kézimunka, 100% Zitacsek

(english text below)
Amikor ékszert választunk, akkor egy stílus mellett is letesszük a voksunkat. Azzal meghatározzuk önmagunkat, definiáljuk ízlésünket, és felvállaljuk azt, aki vagyunk. Talán ennyi. Nem sok, de nem is kevés.
Mert, bár sokan szeretnék hogy nem úgy lenne, a ruha teszi az embert. És persze korántsem abban a formájában, ahogyan ez régen státust adott, de ma is elképesztően sok információt mond el viselőjéről. Mint ahogyan a lakása, a beszéde, a gondolkodása, a viselkedése. A döntései, a barátai, a mindennapjai.És még sorolhatnám.

Hogy ez az ékszer mit mesél el rólad? Ahhoz fel kellene venned, harmóniába kellene hoznod saját megjelenéseddel, frizuráddal, sminkeddel, tartásoddal. És akkor, ha nem is tudatosan, de nagyon sok infót elárulnál magadról nekem. Meg azoknak, aki találkoznak veled, akiket érdekelsz, akik figyelnek rád.
Figyelj magadra, mert az emberek figyelnek téged! (és most nem a Nagy Testvér-re gondolam!)



Silverplated neclace with glass beads and one green turkenit.
100% handmade, 100% Zitacsek!
When you are choosing a jewelry, you are choosing a style. You are defining yourself, defining your taste, and you are taking the risk of beeing yourself. Thats all what you are doing with a simple choice. Not much, not less. More enough for those who think that not the cloths are expressing us. And, of course, thoe are right, the clothes are not expressing us in the way they did thousand years ago, but they are expressing us, they are giving lots of informations for the people around. As our houses, our thinking, our behaviour. Our decisions, our friends, our everydays.


And what your jewelries are telling us? Ok, first you have to harmonise your appearance, everything together: clothing, jewels, make-up, hair, body. Then, and absolutly not conscious, you are telling so many informations about yourself. For everybody, for the people who are intereted about you...
So, pay atention on your everyday look, because people are waching you!!!! :) (And I don't mean "Big Broher"!)







Áll a bál! Nyakunkon a báli szezon -- Ball time

Nyakunkon a báli szezon, de mi van a nyakunkban?

Ruhád már van, cipőd már van, és akkor döbbensz rá, hogy nincs ékszered! Mitévő legyél? Hívd Ztacseket, majd csak kitalál valamit!

De ha valaki még előre tud gondolkodni, jobb megtervezni a megjelenést. Hívj akkor, amikor még nem késő!

Kezdésnek most bemutatom ezt a gyönyörű csipke nyakéket, egyszerű, és finom, leheletkönnyű, mégis stílust kölcsönöz. Egy csillogó swarovszky gyöngy ékesíti, és selyem szalaggal lehet a nyakon megkötni. Ennyi.

Ennyi??






This is the period for balls. You already have your robe, your shoes, do you have your neklace, your collar, your jewelries? Are you prepared? Call me, if you forgot to take care of your jewelries, but better call me before. I will be there to finish your appearance.

This beautiful colar was made by silverplated wire, and one beautiful swarovsky christal in the middle, and few little swarosvsky beads.  Simple but elegant, gives style to you! That's all.

That's all?

Az alkotás felelősséggel jár - The responsability of beeing an artist

(see english version below)

Ha az ember alkotásra adja a fejét, akkor az nem csak öröm, hanem felelősség is. Felelőssé válok azokkal szemben, akik az én alkotásaimat választják. Felelős vagyok azért, hogy egyedi ékszereket készítsek, hogy csak jó minőségű ékszereket adjak ki a kezemből, hogy jó minőségű anyagokkal dolgozzam. Tartozom azzal a rajongóimnak, hogy folyamatosan fejlesztem magam, hogy mindenben lépést tudjak tartani, és ne csak egy iparos maradjak, hanem a tökéletes készségek birtokában szárnyalhasson a képzeletem mindenki legnagyobb örömére... 
Én ezt fogadtam meg az új esztendőre - tanulás, fejlődés, munka és még egy kevés munka...
Remélem nem bánjátok!


Egy medál - virág és achát, és egy gyönyörű műalkotás!

Rézvirág-medál, Zitacsek-nyelven megfogalmazva!


Beeing an artist is not only pleasure and fun, but responsabiliy! I am reponsible of what I promise for those, who are choosing my art! I am responsible to make one-of-a- kind jewelries, I am resposible to make a very good quality jewelry, I am responsible to use good materials, to choose quality stuff, to learn and improove my skills.


I am responsible of what I am creating!

And this is what I can promise for this year: learning, improoving my skills, work, work, and a little bit more work...
Hope, you don't mind...









Enjoy, and send me a convo, if you want to know more about this piece!
I can send  my jewelries internationally, feel free to write, if you are interested!



Az év első munkája -- My first work this year

Az idei év első nyaklánca, egy arany zuhatag, karneolokkal!
Nagyon sok apró karneol-csipszből, és elképesztő sok munkával készült el ez a nagyon szemrevaló darab. A képeken is látszik, hogy a központi medál már önmagában is figyelemre méltó, és a láncot pedig külön, kézzel készítettem.
Az ősz színeivel harmonizál, és azoknak ajánlom, akik szeretik a figyelemreméltó munkát, és persze a különleges ékszereket!

Neked már van ZITACSEK-ékszered?


This beautiful necklace was made by copper wire, with the use of several carneol-chips and hours of wirework. It is a statement necklace, a piece nobody can pass without attention.
Enjoy, and send me a convo, if you want to know more about it!

I can send  my jewelries internationally, feel free to write, if you are interested!