Vintage ékszerek, képekben













Jó érzés visszatekinteni, ha ékszerekről van szó, hiszen történetük nagyon gazdag és sokszínű múltra néz vissza, legyen szó akár a formákról, akár alapanyagokról. A szépirodalom, nembeszélve a film-irodalomról, romantikus történeteiben tömegével tárja elénk a gyönyörű ékszereket, gyönyörű környezetben, kifogástalan szépségű szereplőin, így egy ékszerektől gyenge nő nem mehet el észrevétlenül mellettük.
Természetesen engem is megérintettek, és, mivel gyakori vendég vagyok a bolhapiacon, így egy-két darab az én tarsolyomba is beleugrik, hogy itthon továbbgondoljam őket.
Nem titok, újra felhasználom őket ékszereimben, mert az ékszereknek lelke és története is van!
Na jó, ezek nem olyan elképesztően drága és értékes darabok, csak afféle csecsebecsék, amiket nagyanyáink olyan nagy becsben tartottak, attól függetlenül, hogy drágakőből, vagy műanyagból készültek, és kicsit sem zavarta őket az ezüstözött ékszer. Ezeknek a tárgyaknak a szépsége nem az anyagukban rejlik, hanem gazdag forma és színvilágukban, ami manapság már nehezen fellelhető, és amire én magam is törekszem ékszereim készítésekor.

























































































































És a vintage-ékszerek rövid történeti áttekintése egy nem-művészetörténésztől:
Győrgy-korabeli ékszerek (1714-1837) egyedi darabokat
készítettek, drágakövek felhasználásával, természetből inspirálódott, leveleket és madarakat jelenített meg gyakran. Manapság már nagyon ritkák.

Viktoriánus ékszerek - ezeket három csoportra oszthatjuk:
1. Kora-vikoriánus időszakra, amit a romantika jellemezett (1837-1850).
2. Közép-viktoriánus időszakra, ami egybeesik Viktória férjének a halálával. Ez az időszak visszafogottságáról híres, és arról, hogy nagyon különleges és sokoldalú dizájn alkalmaztak, nagy, sötét ásványok felhasználásával, mint pl. az ónix, ametiszt, gránát.
3. Késő-viktoriánus időszakra
eljött a gyémántok,
a peridot, a
zafírok ideje, nagyon kidolgozott, különleges aura lengi körül őket. Jellemzőek erre az időszakra a kitűzők és a kalaptűk.

Arts and Crafts Ékszerek
(1894-1923)
Az ipari forradalom idején az ékszertervezők is fellázadtak, és visszatértek a meglepő és váratlan formákhoz. Jellemző volt erre az időszakra az egyszerű minták használata, és a hatalmas, csiszolatlan ásványok felhasználása.

Szecesszió (Art Nouveau/Jugendstill) Ékszerek (1895-1915)
Ez az időszak a természetes formákat helyezte előtérbe, mint pl. madarak, lepkék, szitakötők. Népszerű az Államokban volt, Európában pedig Franciaországban és Spanyolországban.

Edward-korabeli ékszerek (1901-1910)
Ebben az időszakban a drágakövek voltak a figyelem középpontjában, a gyémánt, smaragd, rubin. Jellemző a nagyon kidolgozott, aprólékos munka és nagy anyagfelhasználás.

Art Deco Ékszerek (1920-1935)
Az Art-Deco-t a geometrikus formák, az egyenes vonalak és az élénk színek tették híressé. Az afrikai, egyiptomi, és japán témák befolyása ebben is megmutatkozik. A borostyán és a murano-i üveg gyakran megjelenik a munkákban.

Retro Ékszerek (1940-es évek)
Hollywood inspirálta színes, gazdag és kidolgozott ékszerek. Széles körben viselt hosszú fülbevalók, koktélgyűrűk, karkötők, nyakláncok.













































































Lekötött egy őrült karkötő

























A nyaralás alatt a kezeim nem bírták a pihenést, így bizony nagyon örültem, hogy végül betettem egy kis dolgozni valót. Nyilván hülyén hangzik, hogy mi a fenéért nem pihenek, ha lehet, de ez sajnos nem így működik. Belülről tőr elő a vágy, és olyankor dolgozni kell. Nos, ennek a karkötőnek az alapja készült a Balatonon (esett), és itthon kapott egy keményebb vázat, felkerültek rá a korálok, és egy számomra igen kedves és hétköznapokon is hordható darab lett végül belőle, bár kicsit sem hétköznapi.

Ha valaki szereti a látványos darabokat, a pirosat, a feltűnést és a nyarat, az ne hagyja ki. Nem szép dolog a portékánkat dicsérni, de ebben a karkötőben van valami, amitől meg lehet őrülni.
Itt a fesztivál-szezon, tessék feltűnősködni, tessék kiöltözni, tessék meghülyülni, mert mikor, ha nem most??

És ki, ha nem TE?

Hívjatok!
























Illatos inspiráció














Ezeket a képeket mindazoknak ajánlom, akik akárcsak én, imádják a parfümöket, a parfümös üvegeket, és mindent, ami a parfümökkel kapcsolatos.
Nem történelmi áttekintést láttok, sem kronológiailag jól áttekinthető felsorolást, sem pedig illatházak szerinti rendszerezést, hanem csak úgy, ömlesztve egy kis kóstolót a régi parfümös üvegekből.
Mert gyönyörűek, mívesek, színesek, elegánsak, egyediek, különlegesek, és bizonyára rendkívül illatosak is, de ezt sajnos itt nem tudom átadni! Viszont azt már látom, hogy néhány új ékszeremhez már meg is van az inspiráció!

Szaglászásra fel, hölgyeim, mert legalább olyan fontos az illatunk, mint hogy milyen ékszert viselünk, ezek a kis női semmiségek külön-külön is működnek, de együtt ütnek ám igazán.
Hódításra fel!























Vintage en mode!





















Az arculatváltásomnak több oka is van, de a legfontosabb: szeretem a változatosságot! Arculatban is! Igen, tudom, ez "csak" egy blog, de az én blogom, és mint mindent, amit csinálok, szeretem. És szeretném, ha TE is szeretnéd, hiszen nem magamnak, hanem Nektek írom, azoknak, akik szeretitek a ZITACSEK-ékszereket!

A vintage nagy teret hódít manapság, mert most is, mint időről időre ez már előfordult, a divat ismétli önmagát! És az első lépés, hogy visszanyúlunk az eredetihez, és utána újrafogalmazzuk a kor szellemének megfelelően.

Gimnáziumban volt nekünk egy angoltanárnőnk, aki rajongott a divatért, és tudta is a divat-varázslatot, sosem nyúlt mellé, pedig bizony ezt a hibát könnyű elkövetni. Ő mondta volt, hogy a divatot, illetve az egymást követő divatot úgy képzeli el, hogy van egy nagy láda, amibe az emberiség, ahogy múlik az idő, pakolgatja megunt ruháit. És időről időre megfogja az egész kupacot, és megfordítja! Így bukkannak elő az új trendek a múltból, kicsit megpiszkálva, újragondolva, de megtartva azok alapvető ismertetőjegyeit.

Manapság a divat sokkal nagyvonalúbb velünk, mint régen volt. Mindenki azt visel, amit szeretne, amiben jól érzi magát, és ma már nem kell kötelező jelleggel minit vagy maxit hordani, trapéz nadrágot vagy csípőnadrágot, szűkszárút vagy csőnadrágot.
Trendek vannak, és mi eldönthetjük, hogy akarjuk követni, vagy nem. És manapság trend a vintage, trend a bolhapiac, trend a régi ruha, régi táska, régi ékszer. Hogy miért? Egészen egyszerűen azért, mert gyönyörű!
Én mindig is rajongtam a régi tárgyakért, mert számomra fontos volt, hogy egy tárgy, puszta funkcióján túl hordozzon magában valami üzenetet. A vintage egy üzenetet hordoz a múltból, és így mi nem csak egy ékszert, egy táskát, egy bútort, egy ruhát fogadunk be, hanem egy- vagy több ember történetét is, akiké ez volt korábban.

Az ékszereim készítésekor én is arra törekszem, hogy egyrészt tökéletes megmunkálással esélyt adjak nekik arra, hogy továbbörökíthetőek legyenek, másrészt meg egy-egy üzenetet is igyekszem beléjük foglalni, hogy a puszta tárgyiasságukon túl minden nőnek egy mesét is mondjanak, egy gyönyörű, felszabadító mesét a tökéletes nőiségről, amit csak felszínre kell hozni minden egyes lányból és asszonyból, (kor)határok nélkül...


Nyár és tenger - pihenés és inspiráció


















Bárcsak igaz volna amit a címben írtam: a pihenést nem nagyon ismerem mostanság, de legalább izgalmas helyeken nem pihenünk, és azért ebben van valami nagyon különleges!




















A horvát tengerpartot nekifutásból elértük, és az a néhány nap, amit lent töltöttünk, csodás volt. Itthon éppen a fűtést kapcsoltátok be, amikor mi a napsütötte tengerparton (na jó, kicsit kavicsos volt) feküdtünk, de persze ez sem teljesen igaz, én a gyerekem után rohangáltam folyton. Akinek van, tudja miről beszélek! De még így is fantasztikus! Bronzbőr elmaradt az idén, bár még van időm bepótolni, de a sós, friss levegőt beszippantottuk, a píneák illatára aludtunk el, és rengeteg halat, tintahalat ettünk sülve-főve.

Van romantikája a tengerparton elköltött ebédeknek, a friss szellőnek, ahogy átsuhan a szabadtéri éttermen, a friss halak látványának, a kagylók és midenféle tengeri müttymüttyök látványának a halászhálókban... A naplementéknek, a szentjánosbogaraknak, a tengercsobogásnak, a végtelen mélységnek, a csendnek, amitől egy városlakó elsőre megrémül, mert nem érti, mi lehet az a fura dolog, amit nem hall... Nem kell már kihagyni , és nem kell vagyonokat elkölteni, a tenger immáron elérhető és élvezhető, ne habozzatok, tengerezzetek, pancsoljatok, pihenjetek, élvezzétek az életet!



















Mert az inspiráció ebből is fakad, meg mindazokból az apróságokból, amik eltérnek a mi kultúránktól, színek, formák, szokások, díszítési trükkök, öltözködés, dizájn, stílus és még mi minden, amit meg lehet figyelni, élvezni, majd fejben szépen elraktározni, hazahozni, és újrafogalmazni a magunk nyelvén, a magunk eszközeivel, a mi mondanivalónkkal. És ebből újabb ékszerek születnek nekem, neked, nekünk, hogy örömünket leljük bennük. Mert hiszen ezért csinálom az egészet!!